Case Study

Senior Center of New Canaan, Inc.-Lapham Community Center

Two new additions transform this 1918 Stone Cottage (original residence) into an enhanced Senior Center within Waveny Park, New Canaan, Connecticut. On the west side, a new dining hall addition doubles the size of the dining room, while on the east side a new wing features a large lecture hall and exercise room.

With original landscaping dating back to 1912 by Frederick Law Olmsted; careful consideration towards re-grading the land on the south side, made it possible to provide full height arched windows in the lower level for instructional and recreational spaces.

To respect the scale and character of the existing cottage, the large spaces have been embedded within a double gable volume. An alternating treatment of stone and stucco with baseboard is featured, while all the details and proportions recall the design of the original building.

Lapham has received a regional AIA award.

VIEW PDF »